Festival Nová dráma/New Drama 2014 otvoria Akvabely

12.05.2014 Bratislava

Bratislava 12. mája (TASR) - V Bratislave sa dnes začína festival Nová dráma/New Drama 2014. Jubilejný 10. ročník prinesie najzaujímavejšie inscenácie súčasnej drámy, ktoré mali premiéru v slovenských divadlách v uplynulom kalendárnom roku. O tri festivalové ceny zabojuje deväť titulov súčasnej slovenskej a svetovej dramatiky.

"Máme šesť pôvodných slovenských hier napísaných priamo pre potreby divadla. Je to veľmi dobré znamenie v súvislosti so slovenskou drámou a dramatikmi, ktorí razia veľmi cieľavedome cestu do slovenských divadiel. Nie je to už len Shakespeare, ktorý sa hrá," povedala pre TASR programová manažérka festivalu Dária Fojtíková Fehérová. Zo súťažného programu zvlášť upozornila na inscenáciu Divadla Pôtoň z Bátoviec Krajina nepokosených lúk.

"Je veľmi zaujímavou až mystickou zmesou rôznych mytologických a magických, rozprávkových príbehov, ktoré prelínajú so skutočnosťou, so súčasnosťou a hovoria o formovaní Slovenska ako národa, identity Slováka."

Slovenské národné divadlo má na festivale dve inscenácie

Slovenskú hru uvedie na festivale aj Štátne divadlo Košice, ktoré inscenovalo dielo Svedectvo krvi autora Karola Horáka. "Hovorí o troch už svätých košických mučeníkoch. Napriek tomu, že je to priam historická téma, to predstavenie hovorí veľmi súčasným moderným jazykom a veľmi výtvarne a vizuálne zaujímavým," konštatovala Dária Fojtíková Fehérová. Slovenské národné divadlo má na festivale dve inscenácie. Jednou z nich je Karpatský thriller autora Eugena Gindla, ktorý svojou hrou tiež veľmi aktuálne reaguje na súčasnú politickú aj spoločenskú situáciu.

Festival odštartuje Slovenské komorné divadlo z Martina s inscenáciou hry Akvabely českého autora Davida Drábka. Slávnostne otvorenie sa uskutoční dnes večer v Mestskom divadle P. O. Hviezdoslava. "Okrem iného ponúka aj technické možnosti toto predstavenie zrealizovať. Traja chlapci, ktorí sa tam hrajú na akvabely, potrebujú rôzne technické vymoženosti, aby svoj tanec, choreografie na gumách mohli zrealizovať," poznamenala k pôsobivej i herecky náročnej inscenácii, ktorá obsahuje rôzne témy. "Jedna z nich zasiahne viacerých ľudí, a to je dopad šoubiznisu na súkromie človeka nielen toho, ktorý v tom šoubiznise práve je zapojený, ale aj na ľudí, ktorí sú okolo, na divákov," doplnila programová manažérka festivalu.

Bohatý program

Ten ponúkne svojim návštevníkov tiež bohatý sprievodný program. Jeho súčasťou je zahraničná sekcia Fokus Maďarsko, medzinárodná konferencia o dramaturgii, inscenované čítanie finálových textov súťaže Dráma - Trojboj a ďalšie podujatia, ktoré podporujú vznik súčasnej najmä slovenskej drámy. Ide o stretnutia s dramatikmi či dramaturgickou radou festivalu. "Ak má niekto pochybnosti o programe, o kvalite súčasnej drámy, môže prísť k nám polemizovať," uzavrela Dária Fojtíková Fehérová.

Nová dráma/New Drama 2014 sa koná v Mestskom divadle P. O. Hviezdoslava, A4 - priestore súčasnej kultúry, Činohre Slovenského národného divadla a v Divadle Astorka Korzo '90. Sprievodný program si môžu milovníci divadla užiť v Štúdiu 12, Modrom salóne SND a v Maďarskom kultúrnom inštitúte. Festival potrvá do 17. mája.
 

Vyberte región